Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este celebrată, în fiecare an, în a 3-sâmbătă din septembrie la nivel internațional, cu scopul de a mulțumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscriși în registrele din întreaga lume și de a evidenția cooperarea globală în transplantul de celule stem hematopoietice.

Peste 3649 de donatori români s-au înscris în anul 2022 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 86350 numărul celor înregistrați ca potențiali donatori în România. Din aprilie 2013, când Registrul Național de Celule Stem Hematopoietice a devenit funcțional, 366 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. La Galaţi, sunt  înscrişi un număr de aproape 8000 de posibili donatori de celule stem hematopoietice.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moștenite.

La Galaţi, cei care doresc să se înscrie în  RNDVCSH se pot adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi din Str. Regimentul 11 Siret Nr. 48 A, pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Toate persoanele sănătoase, cu vârsta între 18 şi 45 de ani, se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulelor stem hematopoietice. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată.