Donarea de sange total

O unitate de 450ml sange total reprezinta o donare, cantitate ce se reface (ca volum in 60 min., iar celular în 2-3 săptămâni).
In trecut, terapeutica transfuzionala se baza, in mare parte, pe utilizarea sangelui total; astazi utilizarea acestuia este din ce in ce mai limitata pentru ca tendinta in terapeutica moderna este de a utiliza produsul sanguin labil specific (constituentii terapeutici ai sangelui) – indicat clinic.
Indicatii clinice: sangele intregral este folosit in cazuri de pierderi acute de sange, cum ar fi dupa un accident sau in timpul unei interventii chirurgicale.
Astfel, după colectare, cele trei componente majore – trombocitele, plasma şi celulele roşii din sânge – sunt separate, astfel încât acestea să poată fi transfuzate la mai multi pacienţii cu nevoi diferite. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.

Donarea de plasma

Există si alta forma de donare, numita „afereză”, care utilizează o tehnică mai specializata: cu ajutorul unui separator de celule, diversele componente sanguine sunt sortate. Doar componenta necesara este colectata iar celelalte componente sanguine sunt restituite donatorului.
Prelevarea se face intr-un sistem autorizat, inchis, steril si apirogen. De asemenea trusele pentru recoltare sunt sterile si de unica folosinta.

Donarea de trombocite

Deseori este nevoie de anumite componente ale sangelui cum ar fi trombocitele.
Exista un aparat automat care separa componentele sangelui inca din faza de donare.Prelevarea se face intr-un sistem autorizat, inchis, steril si apirogen; cu truse sterile si de unica folosinta.
Sangele este recoltat de la nivelul bratului, trombocitele sunt extrase imediat din sange, iar restul sangelui se reintoarce la donator. Prepararea se face cu sau fara intercalarea unui filtru pentru deleucocitare.
Intrucat majoritatea globulelor rosii se intorc la donator, intervalul dintre doua trombocitafereze este de 4 saptamani.

Autotransfuzia sau donarea de sange „autolog”(pentru propria utilizare)

Ce este „donarea „de sânge autologa? Aceasta se referă la transfuzii în care donatorul de sânge şi destinatarul transfuziei estet acelaşi. Oamenii pot alege să facă acest lucru înainte de o procedura chirurgicala, în care probabilitatea de a avea nevoie de o transfuzie este mare.
Autotransfuzia-tehnica de recoltare, conservare si readministrare a sangelui propriu la pacientii care necesita o interventie chirurgicala programata, pentru a evita dezavantajele pe care le prezinta transfuzia cu sange de la donatori voluntari.
Multi oameni iau in considerare aceasta optiune pentru a se proteja de unele boli cu transmitere prin sange sau de reactiile de incompatibilitate asociate cu transfuziile de sange.
Anestezistul sau chirurgul pot prescrie donarea preoperatorie,in functie de starea de sanatate a pacientului.