Blood Donation to society as a charity with diverse volunteer people donating a vital body part in a 3D illustration style.

Fara donatori, multi bolnavi nu ar mai fi in viata astazi !

Deocamdata nu s-a descoperit un inlocuitor al sangelui asa ca donarea este singura solutie pentru a putea face fata nevoilor de sange si elemente ale sangelui necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii si chirurgii se bazeaza pe donarea de sange pentru a efectua, in fiecare zi, o serie de interventii care salveaza viata oamenilor, sau o prelungesc. Pentru cresterea si asigurarea unor unor stocuri permanente de sange trebuie sustinuta importanta donarii benevole de sange; deasemenea este nevoie de informare permanenta facuta de persoane competente din cadrul centrelor de transfuzie si de implicarea celorlalte organisme guvernamentale si non-guvernamentale.

Sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienti.

Volumul de sânge este de aproximativ 5-6 litri pentru un adult, dar variaza în functie de sex, greutatete si şi inaltime. Sangele este mentinut in permanenta miscare intr-o retea de vase sanguine-artere, vene-care impanzesc tot organismul pentru a putea transporta oxigenul si substantele vitale nutritive in tesuturi si pentru a indeparta acele substante nocive care, acumulandu-se, ar putea deveni otravitoare.

Plasmă

Plasma sanguină reprezintă aproximativ 55–60% din sânge şi este formată din aproximativ 90% apă, 1% substanţe anorganice (săruri minerale care conţin ioni dintre care mai importanţi sunt cei de sodiu Na, clor, Cl, potasiu, K, magneziu, Mg, fosfor, P şi calciu Ca) şi aproximativ 9% substanţe organice (proteine, glucide, lipide etc).
Proteinele din plasmă pe lângă rolul de transport, mai joacă un rol important în apărarea organismului prin sistemul imunologic, în procesul de coagulare a sângelui ,rolul de tampon în menţinerea unui pH constant şi menţinerea constantă a presiunii osmotice din sânge. Plasma se utilizeaza in afectiunile care se soldeaza cu afectarea factorilor de coagulare din sange : afectiuni hepatice,arsuri si altele.
Multe medicamente sunt fabricate din plasmă.

Este nevoie continua de sange datorita perioadei scazute de viata a componentelor sale.

Timpul de stocare al produselor din sânge:

  • Globulele rosii pot fi stocate pentru 42 de zile la 2 ° C şi 6 ° C.
  • Trombocitele pot fi stocate timp de 5 zile cu agitare continua la 22 ° C.
  • Plasmă congelată la – 25 ° C are o durata de viata de un an.